Saturday, August 30, 2014

Tartu Kunstikooli 1984. a vilistlaste näitus „Kuulsuste allee" ja Nadežda Tšernobai isikunäitus „Altarid. Vol. 2"






Tartu Kunstikooli 1984. a vilistlaste näitus „Kuulsuste allee"
Nadežda Tšernobai isikunäitus „Altarid. Vol. 2"
29.08-13.09
Galeriis Noorus

Reedel, 29. augustil avatakse Tartu Kõrgema Kunstikooli galeriis Noorus kaks uut näitust. Galerii suures saalis avatava näitusega „Kuulsuste allee" tähistavad kunstnikud 30 aasta möödumist Tartu Kunstikooli lõpetamisest. 1984. aastal lõpetanute ühisnäitust kureerivad Jaanus Eensalu ja Epp Margna.
Galerii keldris on võimalik näha Nadežda Tšernobai isikunäitust „Altarid. Vol. 2". Nadežda Tšernobai ütleb näitust tutvustades lihtsalt, et kunst räägib iseenda eest.

KUULSUSTE ALLEE / WALK OF FAME
30 aastat tagasi lõpetas Tartu Kunstikooli üks omapärane kunstnike kooslus, KUULSAD ALLEEL, kes on tänaseni püsinud kunstimaastikul ning rikastanud kunstikultuuri.
Nimi „KUULSAD ALLEEL“ ei jäta just palju ruumi nõrgale enesehinnangule või vähesele ambitsioonikusele. Värskete lõpetajate „sünnipärase eelisõigusega“ omasid kõik neist lennukaid visioone oma tulevikust tunnustatud kunstnikena.
Kas ja kui palju on 30 aastaga arusaamad ja hinnangud muutunud? Kuidas on kiiresti teisenevas reaalsuses vastu pidanud ideaalid, pühendumus, loomevärskus? Kuivõrd on ümber kujunenud loome vormilised võimalused ja kuivõrd on toonased lõpetajad sellega haakunud või uute tehniliste võimalustega kaasa läinud? Kuidas on leitud oma koht, oma tee? Kas tõelised kunstnikud peavad elama külmas ja näljas? Kas me sellist tulevikku ootasimegi? Kas me oleme kuulsad?
Küsimuste jada, mis selle näituse kontseptsiooni selgroo moodustavad, võib pikemalt jätkata. Näitusega püütakse neile küsimustele ka vastata.
Ekspositsioon kujutab endast nii loomingut kui elu põimivat kollaaži, pilti, kuhu on pikitud muutunud arusaamu, kunstnikuks olemise erinevaid tahke ja suures annuses koostegemise soojust.
Näitus toob kokku enam kui kolmekümne autori teosed erinevatest valdkondadest (graafika, maal, skulptuur, keraamika, tekstiil, metall, nahk, puit, disain, mood, film jne).
Paljud näitusel osalejad on seotud Tartu Kõrgema Kunstikooliga – meistrina, õppejõuna, osakonnajuhatajana, lõputöö juhendajana, lõputööde komisjoni liikmena, õppivate tudengite emade, isadena jne.

Vaatamisrõõmu jagub kõigile!




No comments:

Post a Comment